• sr
  • cs
  • en
  • fr
  • de
  • it
  • pl
  • ru

Nekoliko riječi o crnogorskoj hrani

Crnogorsku kuhinju možemo podijeliti na mediteransku, kontinentalnu i sjevernu. Skoro svi proizvodi su organski, a ukusi prepoznatljivi.

Kuhinju sjevernog regiona karakterišu pečurke, divlje jagode, kupine i maline, a najpopularniji su ovči i kravlji kajmak, kisjelo mlijeko i jogurt čiji ukusi i izgled se razlikuju od proizvodjača do proizvodjača.

Mnogi kažu da je najbolji kajmak sa Trse, navisočijeg durmitorskog pašnjaka.  Kada kajmaku dodamo različite biljne začine dobijamo odlične prelive za meso. Tradicionalnu kuhinju karakteriše jagnjetina u mlijeku, kiseli kupus sa suvim mesom, paprike punjene kajmakom i durmitorski odrezak. Crnogorci su uglavnom mesožderi tako da su različite vrste mesa prisutne za svaki ručak i večeru. Tradicionalni način kuvanja je ispod sača.

Kontinentalni predio dosta koristi ribu iz Skadarskog jezera, i to posebno šarana i jegulju koji se pripremaju u svježem stanju ali često i dimljeni. Karakteristika ovog regiona je dimljena pršuta, sir iz ulja, masline i domaće kobasice. Specijaliteti podgoričkog kraja su sarma sa kiselim kupusom ili raštanom i šaran sa suvim šljivama.

Sveto trojstvo mediterana su razne vrste morske ribe, domaće maslinovo ulje i vino. Inače maslinovo ulje je osnova svakog jela sa ribom, salatom, povrćem i sosevima, obično začinjenim sa bijelim lukom i peršunom.

 

About the Author